Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Gomariz Blanco - Treixadura, Godello, Albariño & Lourei (22)
Blend van Treixadura (70%), Godello, Loureira en Albariño | voornamelijk graniet terroir met schist en klei | afkomstig van zeven wijngaarden in de Ribeiro streek | o.a. van 'O Figueiral' 'cru' | terrassen (socalcos) en hellingen | selectie in de wijngaard gemaakt | gesorteerd | ontsteeld en gekneusd | 50% vergist en rijpt in 500 liter gebruikte Franse eikenhouten vaten voor 8 maanden en 50% in staaltank | alle plots apart gevinifeerd en achteraf samengesteld voor bottelen | levendig en elegant | stenig | iets floraal | subtiel specerij | precies | mooie focus | zacht met zeste | fijne bitter | limoen | direct en goede lengte
Coto de Gomariz
Dit wijnhuis word gezien als een van de meest toonaangevende van de regio Galicië. Ze hebben veel werk gedaan voor het herstellen van de vallei waar zij in gelegen zijn bij de Gomariz abdij. Door de ligging, focus op inheemse druivenrassen en de zeer bijzondere ondergrond kunnen zij ontzettend sterke en bijzondere wijnen maken. Voor wit Treixadura en rood de pittige druif Sousón de baas. De witte wijnen zijn aromatisch met een beetje ondersteuning van eikenhout, daar het rood stoer en intens uitpakt met een tikje klassiek.
Review
The eponymous 2022 Coto de Gomariz was produced with a blend of 70% Treixadura and the rest Godello, Albariño and Loureira from different plots in the village with different soils. The grapes fermented separately, with the wine from their O Figueiral Vineyard, and fermented and matured in 500- and 600-liter oak barrels. It has a good 13.5% alcohol, cropped from a dry and warm year. It's a little closed, shy and serious, balanced and elegant rather than loud and in your face. The palate is lively, with clean flavors, precise and focused, with a tasty finish. 30,000 bottles produced. It was bottled in August 2023. 93/100 Luis Gutiérrez
There is a significant change at Coto de Gomariz, as the long-time winemaker left in May 2022 and the new winemaker is Inma Pazos, who has been in charge of the Ailalá-Alilaleo project for a long time, together with proprietor Ricardo Carreiro and external consultant Jean-François Hebrard. This year they have a new varietal Godello, and I expect further changes and news in the future. They produce 90,000 bottles from their 32 hectares of vineyards.