Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Etna Rosso ’Rivaggi’ - Nerello Mascalese (17)
80% Nerello Mascalese & 20% Grenache Noir | klein perceel nabij Randazzo en Calderara, de top cru's op de Etna | 80 jaar oude stokken | warme dagen en zeer koele nachten | vulkanisch zand als terroir | gisting op cement | malo in botti | rijping op beton | vulkanisch zand en ijzer bodem | diepe intense wijn | gul en rijp | velvet | iets spicey | subliem!
SRC
De naam staat voor Sandra, Rori en Chinzia, de familie en trotse eigenaren van dit prachtige wijnhuis op Sicilië, aan de voet van de Etna. Rosario ging op bezoek bij de grote artisale wijnmakers van Europa, werkte een jaar met Frank Cornelissen en richten vervolgens SRC op.
De vijf hectare die dit familiewijngoed bezit liggen vooral op de oude magmastromen (collata’s) van de vulkaan. De oude stokken (60-100 jaar) staan aangeplant op 700 tot 1000 meter hoogte. In de kelder worden vaten van cement,anfora en grote botti (2500l+) gebruikt om de wijn te laten vergisten en rijpen. Het eindresultaat? Diepe zuren, rijp fruit, geurende specerijen zachte en gulle tannine en een verfijnde lange afdronk!
Review
2016 ‘Rivaggi’ – tasted May 2018. Fruit from Contrada da Rivaggi. 80yo vines at 950 metres asl.80% Nerello Mascalese, 20% Grenache (which is known to grow very well at high altitude). This has had 6 months in stainless steel, then 2 months in botti grandi, then back to stainless steel before bottling. Concentrated, slightly more serious versus the ‘SRC’ Rosso, with notes of dark cherry as well as red berry fruit, little cranberry notes giving it lift, and a certain richness and expansive quality on the palate. Bold yet fine tannins lend good structure and ageing potential.