Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Escheburg - Riesling (22)
Riesling | een zeer intressante selectie van Gernot | niet elk jaar gaan alle vaten van de top wijngaarden in de single vineyard botteling, de vaten of een deel van de blend die hij niet verwerkt gaan naar Escheburg | prijs en kwaliteit enorm goed | vergist en rijpt spontaan op oude eikenhouten vaten | ultieme mosel wijn met veel spanning en diepgang | droog | aromatisch | zeer complex
Immich Batterieberg
De man achter de wijnen van Immich-Batterieberg is Gernot Kollman. Na stages bij Dr.Loosen, van Volxem en 4 jaar bij Weingut Knebel, besloot hij in 2009 het toen failliete wijngoed Immich Batterieberg te kopen om daar zijn eigen wijn te produceren. Gernot staat bekend om zijn fraaie beendroge stijl Riesling die hij spontaan vergist op eikenhouten voeders in de Mosel. Minder restzoet, maar een spatzuivere, energieke levendige wijn met een betere expressie van de wijngaard. Een Riesling met enorme klasse!
Review
Ripe quince, mirabelle and peach are wreathed with honeysuckle on the nose, anticipating the rich fruit and inner-mouth perfume that emerge on a flatteringly silken palate. Hints of lime and orange zest, along with salty, stony and smoky accents, serve for invigoration, intrigue and saliva-inducement on a lusciously, mouthwateringly and vibrantly lingering finish. At 12% alcohol, there is still a welcome sense of lift, while eight grams of residual sugar highlight the purity and intensity of fruit flavors, which have seldom if ever been more effusive in any Immich-Batterieberg wine during this estate’s decade under Kollmann’s direction. Indeed, this is one of those Rieslings I would describe as possessing efficacious and catalytic “hidden sweetness,” even though legally it is trocken. But all of that fruit is met by equally impressive floral and mineral elements, for what is far and away the finest “Escheburg” cuvée yet. (As usual, it incorporates fruit from all five of the estate’s prime vineyards.) “What you could call the second-tier raw material from the estate’s vineyards was of such high quality in 2018,” reported Kollmann, “that we decided to generate an Escheburg Reserve.” (I have not yet tasted the latter wine.) 92/100 David Schildknecht