Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Dolomiti Rosso - Teroldego (23)
Teroldego | druiven komen van de familie farm | totaal 10 hectare | pergola | gelegen op een laag gelegen plateau tussen de steden Mezzolombardo en Mezzocorana langs de Noce rivier | terroir bestaat uit alluviaal sediment afkomstig uit de dolomieten | de druiven worden vergist in betonnen en houten cuves met een deel van de hele trossen | rijping op cement | wijnen met veel structuur voor de lange termijn | grafiet | cassis | wilde kruiden | koel rood fruit | ronde tannine's | diepgang en spanning
Foradori
Elisabetta Foradori de 'grande dame' van de Italiaanse 'vino naturali' leid haar familie wijngoed in de Italiaanse Dolomiti naar grote hoogte. Zij en haar overleden man Rainer Zierock 'redden' de blauwe Tereldogo druif van de ondergang. In haar Granato wijngaard vinden we nog oerklonen van deze spannende blauwe druif. Rond 2013 maken haar zonen Theo en Emilio hun intreden in het bedrijf en in 2018 doed ze zelf een stap terug en mag de nieuwe generatie hun gang gaan. Vanaf de oogst van 2016 proef je de invloed van Emilio als wijnmaker terug! Na 35 jaar hard werken stort Elisabetta zich op een nieuw project, ze gaat kaas maken van de melk van haar eigen acht koeien.
Review
The 2022 Teroldego mixes rich dark fruits with earth tones, leather and spice to create a truly inviting bouquet. This is soft-textured and round with juicy acidity and masses of mineral-tinged wild berry fruits that cascade throughout. It finishes wildly fresh yet still long and potent, leaving the mouth watering as hints of wild blueberry slowly fade. The 2022 is completely open for business yet with a balance that will carry it for the next three to five years in the cellar. 91/100 Eric Guido