Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Dolomiti Rosso - Teroldego (22)
Teroldego | druiven afkomstig van de familie farm | totaal 10 hectare | pergola | gelegen op een laag gelegen plateau tussen de steden Mezzolombardo en Mezzocorana langs de Noce rivier | terroir bestaat uit alluvial sediment afgekomst uit de dolomieten | de druiven worden na oogst vergist in betonnen en houten cuves met een deel van de hele trossen | rijping op cement | wijnen met veel structuur voor de lange termijn | grafiet | cassis | wilde kruiden | koel rood fruit | ronde tannine's | diepgang en spanning
Foradori
Elisabetta Foradori de 'grande dame' van de Italiaanse 'vino naturali' leid haar familie wijngoed in de Italiaanse Dolomiti naar grote hoogte. Zij en haar overleden man Rainer Zierock 'redden' de blauwe Tereldogo druif van de ondergang. In haar Granato wijngaard vinden we nog oerklonen van deze spannende blauwe druif. Rond 2013 maken haar zonen Theo en Emilio hun intreden in het bedrijf en in 2018 doed ze zelf een stap terug en mag de nieuwe generatie hun gang gaan. Vanaf de oogst van 2016 proef je de invloed van Emilio als wijnmaker terug! Na 35 jaar hard werken stort Elisabetta zich op een nieuw project, ze gaat kaas maken van de melk van haar eigen acht koeien.
Review
The 2020 Teroldego boasts its alpine origins, with woodsy herbs and florals complementing musky wild berries. This is silky with depths of ripe red fruits and minerals all motivated by brisk acids. It leaves a staining of concentration while finishing lightly structured and with an enlivening twang of sour citrus. The 2020 begs to be enjoyed already, yet it has the potential for medium-term cellaring as well. 91/100 Eric Guido