Vorig artikel | Toon lijst |
Do Biolo Tinto - Espadeiro, Caíño, Mencia & Albariño (23)
60% Espadeiro, 20% Caiño & 20% Mencía, Albariño en Grao Negro | gekocht fruit van de buurman, 300 meter van Xesteiriña | grondige handmatige selectie van de trossen | gedeeltelijk met de hand ontsteeld, volledig met de voeten gekneusd | 10 dagen maceratie | vergisting en rijping voor 8 maanden in een oud gebruikt 225 liter Bordeaux-vat (40%) én staaltank | intens bosfruit | kers | bloemig | peper | wat laurier | stenig | fraaie textuur | rijpheid en frisheid | persistent | balsamico | vlezig
Acios da Xesteiriña
Opgericht en gerund door de attente, bedachtzame en scherpe 'wijn-guru', José Manuel. Derde generatie wijnboer uit Salnés met een grote voorliefde voor natuur en geologie. Werkt niet alleen aan zijn eigen project, maar helpt ook in de regio als consultant. Sinds 2020 brengt hij zijn single-vineyard Albariño uit, afkomstig van een wijngaard die hij zelf heeft aangeplant, en die ligt op een ader van uniek graniodioriet gesteente. De helft is voor zichzelf, en de andere helft wordt gekocht door Nanclaro y Prieto. Hij werkt biologisch met biodynamische invloeden (niet gecertificeerd). Alles draait hier sinds de jaren '80 al om het laten spreken van terroir. Cult in the making! Sinds 2023 is het project uitgebreid met wat flessen Do Biolo, in wit en rood, gemaakt van gekocht fruit van vrienden. 'Biolo' is de bijnaam van José's familie.