Vorig artikel | Toon lijst |
DDLC ’La Côte’ - Pinot Noir (21)
Pinot Noir | single vineyard | 3,8 ha | zuid-oostelijke expositie | beschermd tegen wind | complexe bodem met 'Monterey' schalie, Diatomeeënaarde en alluviale bodems | 100% whole bunch | gisting in open beton | rijping voor 10 maanden op Frans hout (30% nieuw) | diep | chic parfum | hibiscus | blauwe bessen | zwarte kersen | zwarte thee | structuur | power | heeft ook tijd en lucht nodig
Domaine de la Côte
Domaine de la Côte bestaat uit vijf wijngaarden in het westelijkste deel van Sta. Rita Hills. 11km van de Grote Oceaan vandaan. De wijngaarden zijn aangeplant in 2007 vanuit het niets. Sashi en Rajatt waren een van de eersten die hiet druiven gingen aanplanten. Het idee is; 'Winemaking here is like growing pinot noir in a cool vintage in Burgundy, but every year'. DDLC is gestart door Rajat Parr (top sommelier) en Sashi Moorman (wijnmaker). Zij zagen in Santa Barbara een plek waar Charadonnay en Pinot Noir gemaakt kunnen worden die net zo elegant zijn als wijnen uit Europa. Santa Barbara County ligt in het zuiden van Californië en heeft 5 AVA’s waarvan Santa Rita Hill’s voor Sandhi het belangrijkste is. Daar zijn ze opzoek gegaan naar wijngaarden met oude stokken en met noordelijke expositie. Het is in de Santa Rita Hill’s (relatief) koel en er is veel afkoeling door wind van de stille oceaan. De wijnen van Domaine de la Côte worden gerekend tot de meest verfijnde Chardonnay en Pinot Noir die er gemaakt wordt in Amerika. Het gaat bij de wijnen om finesse en waanzinnig pure zuren.
Review
The 2018 Pinot Noir La Côte is a dark, somber wine. Huge swaths of tannin wrap around a core of blue and purplish fruit. Readers will have to be patient, as the 2018 is not at all forthcoming. This is an especially brooding, potent style. Time in the glass brings out hints of lavender, sage and dried herbs, but the 2018 is in no mood of showing all its cards right now. 96+/100 Antonio Galloni