Vorig artikel | Toon lijst |
Dão Tinto ’Os Granitos’ - Fieldblend (20)
Jaen, Baga & Tinta Amarela (samen 60%), met 40% 20 verschillende andere authentieke druivenrassen (Alicante Bouschet, Negro Mouro, Tinta Pinheira & meer) | field blend | 100 jaar oude stokken | 500 meter hoog | granieten bodem | Grand Cru uit de Serra da Estrela | gisting in open vaten | rijping in 500 liter vat voor 18 maanden | floraal | licht rood fruit | puur | steeltjes | verfijnd
Antonio Madeira
Antonio die een deel van zijn jeugd doorbrengt in de Franse stad Parijs keert in 2010 terug naar zijn geboortegrond in de Portugeese Dão. Zijn aandacht wordt getrokken door een perceel met 50 jaar oude stokken in de highlands van de Dão. Hij gaat aan de slag met het perceel dat al drie jaar niet bewerkt is en maakt in het najaar van 2011 zijn eerste 'fieldblend' wijn van deze prachtige oude wijngaard vanuit een garage. Hij werkt in de wijngaarden biologisch-dynamisch, vergist met de intentie het pure fruit te pakken uit de druiven en gebruikt minimaal zwavel,
Gestaag ontwikkeld het project zicht maar liefst 23 wijngaarden in zes verschillende dorpen in de Sierra Estrella bergen en is er met de oogst van 2016 een gloednieuwe wijnkelder. Antonio geeft de 'vergeten' Dao Highlands kleur op haar wangen met een serie fantastische wijnen in de geest van de Spaanse 'new-wavers' als Guimaro, Olivier Riviere en Dani Landi.
Review
António Madeira Os Granitos 2019 Dão, Portugal
The new single vineyard. 100 year old vines, 0.3 ha. There are different textures and colours of granites in this vineyard: in a small plot like this there are five different soils. Antonio saw the potential early on, but the wine was hidden by dirty reductive notes, but after a few years of work in the vineyard this resolved. First made in 2017, no 2018, so this is the second. Floral, sappy nose with lovely aromatics. No one grape dominates, but this is unusual in having 8% Alicante Bouschet in the blend. The palate is so fresh, bright, direct and elegant with supple raspberry and cherry fruit with some nice green hints, and even a touch of peachy richness. It’s juicy and bright with good acidity and lovely precision. The tannins are nicely resolved: this has focus and purity and a brightness to it. 96/100 Jamie Goode