Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Dão Tinto - Alfrocheiro, Baga, Jaen & Fieldblend (22)
70% van de blend is Alfrocheiro, Baga & Jaen | druiven uit eigen wijngaarden en aangekochte druiven | enkel uit biologische wijngaarden, jong (15 jaar) en oud (50 jaar +) maar altijd fieldblends | spontaan vergist in lagars (open kuipen) met de voet gekneuds (traditionele manier) | rijping voor 18 maanden op Frans eikenhout | diepe expressieve wijn | puur en delicaat | vol energie | kers, wilde bloemen, zachte tannine's en wilde kruiden
Antonio Madeira
Antonio die een deel van zijn jeugd doorbrengt in de Franse stad Parijs keert in 2010 terug naar zijn geboortegrond in de Portugeese Dão. Zijn aandacht wordt getrokken door een perceel met 50 jaar oude stokken in de highlands van de Dão. Hij gaat aan de slag met het perceel dat al drie jaar niet bewerkt is en maakt in het najaar van 2011 zijn eerste 'fieldblend' wijn van deze prachtige oude wijngaard vanuit een garage. Hij werkt in de wijngaarden biologisch-dynamisch, vergist met de intentie het pure fruit te pakken uit de druiven en gebruikt minimaal zwavel,
Gestaag ontwikkeld het project zicht maar liefst 23 wijngaarden in zes verschillende dorpen in de Sierra Estrella bergen en is er met de oogst van 2016 een gloednieuwe wijnkelder. Antonio geeft de 'vergeten' Dao Highlands kleur op haar wangen met een serie fantastische wijnen in de geest van de Spaanse 'new-wavers' als Guimaro, Olivier Riviere en Dani Landi.