Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Dão Tinto Ainda Palhete - Fieldblend (22)
Palhete = co-fermentatie van +/- 40(!) witte en blauwe druiven | field blend | ongeveer 75% blauwe en 25% witte druiven | zoals 50 jaar geleden wijn voor eigen consumptie werd gemaakt | 100% ontsteeld | 4-5 dagen koude inweking | vergisting en rijping in staaltank voor 8 maanden | zacht en puur | aards | elegant | floraal | rijpe bessen | kersen | fraai intens | gul | '22 is perfect nu met wat subtiele vulling en rondeur
Antonio Madeira
Antonio die een deel van zijn jeugd doorbrengt in de Franse stad Parijs keert in 2010 terug naar zijn geboortegrond in de Portugeese Dão. Zijn aandacht wordt getrokken door een perceel met 50 jaar oude stokken in de highlands van de Dão. Hij gaat aan de slag met het perceel dat al drie jaar niet bewerkt is en maakt in het najaar van 2011 zijn eerste 'fieldblend' wijn van deze prachtige oude wijngaard vanuit een garage. Hij werkt in de wijngaarden biologisch-dynamisch, vergist met de intentie het pure fruit te pakken uit de druiven en gebruikt minimaal zwavel,
Gestaag ontwikkeld het project zicht maar liefst 23 wijngaarden in zes verschillende dorpen in de Sierra Estrella bergen en is er met de oogst van 2016 een gloednieuwe wijnkelder. Antonio geeft de 'vergeten' Dao Highlands kleur op haar wangen met een serie fantastische wijnen in de geest van de Spaanse 'new-wavers' als Guimaro, Olivier Riviere en Dani Landi.
Review
The light red 2022 Ainda is a "palhete," a mixture of red and white grapes, some 40 old varieties, 75% of them red and 25% whites, that rescues the wines produced in the past. It has moderate alcohol (12%) and a medium-bodied palate with freshness and approachability. The grapes were purchased from four small growers and come from old vines planted with a field blend. It's like a light red, Beaujolais style, with moderate alcohol and a light body, a little more ripeness than in the wines from 2021. It had a four-day cold soak at 15 degrees Celsius and then fermented with indigenous yeasts, with an infusion to avoid extracting too much, and it was kept in stainless steel for 10 months. It's perfumed and tasty on the palate, with lightness and tastiness. 6,800 bottles produced. It was bottled in June 2023. 91/100 Luis Gutiérrez
António Madeira is one of the leading quality producers in Dão despite being quite young in the regions. He came back from France and established his operation in Dão in 2010. He has seven hectares of vines spread over 20 different plots, five of them old—50 to 130 years of age—in the villages of Santa Marinha, São Martinho, Paços da Serra, Vales and Vodra e Pinhanços. He works biodynamically but has no certification. The wines are all fermented with indigenous yeasts, with no oenological products and minimal sulfur. He now produces 60,000 bottles—up from 30,000—since he enlarged the winery in 2021, and he grew with entry-level wines from purchased wines. This is the first time his wines have been tasted and reviewed by The Wine Advocate, and it was certainly the coup de coeur in this article. The vintage seems to have a big impact in the quality of the wines, and the ones from 2021 were clearly better than the ones from 2020 and 2022.