Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Dão Tinto A Centenária - Jaen & fieldblend (21)
Fieldblend van minstens 60% Jaen (mencia) 40% Baga, Tinta Amarela, Negro Mouro, Tinta Pinheira | onsteeld en met de voet getreden in de open lagars | gerijpt op stockinger eikenhout voor 18 maanden | een wijn met een grote identiteit | diepe smaken met silky tannine's | wilde kruiden | complexe smaken | enorme lengte, met recht een Grand Cru wijn!
Antonio Madeira
Antonio die een deel van zijn jeugd doorbrengt in de Franse stad Parijs keert in 2010 terug naar zijn geboortegrond in de Portugeese Dão. Zijn aandacht wordt getrokken door een perceel met 50 jaar oude stokken in de highlands van de Dão. Hij gaat aan de slag met het perceel dat al drie jaar niet bewerkt is en maakt in het najaar van 2011 zijn eerste 'fieldblend' wijn van deze prachtige oude wijngaard vanuit een garage. Hij werkt in de wijngaarden biologisch-dynamisch, vergist met de intentie het pure fruit te pakken uit de druiven en gebruikt minimaal zwavel,
Gestaag ontwikkeld het project zicht maar liefst 23 wijngaarden in zes verschillende dorpen in de Sierra Estrella bergen en is er met de oogst van 2016 een gloednieuwe wijnkelder. Antonio geeft de 'vergeten' Dao Highlands kleur op haar wangen met een serie fantastische wijnen in de geest van de Spaanse 'new-wavers' als Guimaro, Olivier Riviere en Dani Landi.
Review
The 2021 A Centenária refers to a centenary vineyard (actually around 130 years old) planted with 60% Jaen (Mencía) and the rest a complex field blend of more than 20 varieties, some still not identified, Tinta Amarela, Baga, Negro Mouro, Marufo, Tinta Pinheira, Bastardo, Tinta Carvalha, Tourigo do Douro, Cidreiro, Coração de Galo, Alfrocheiro and Alicante-Bouschet, etc. The difference here is the energy and depth on the palate. The nose is also incredibly perfumed and elegant, like the 2021 Vinha da Serra, floral and spicy. The three single-vineyard wines have different personalities, and that's why they bottle them separately. It has 12% alcohol, a pH of 3.74 and 5.72 grams of acidity. It had a soft vinification with a long infusion in search of elegance. It spent 18 months in used 225- and 500-liter oak barrels. 1,000 bottles were filled in August 2023. 96/100 Luis Gutiérrez
António Madeira is one of the leading quality producers in Dão despite being quite young in the regions. He came back from France and established his operation in Dão in 2010. He has seven hectares of vines spread over 20 different plots, five of them old—50 to 130 years of age—in the villages of Santa Marinha, São Martinho, Paços da Serra, Vales and Vodra e Pinhanços. He works biodynamically but has no certification. The wines are all fermented with indigenous yeasts, with no oenological products and minimal sulfur. He now produces 60,000 bottles—up from 30,000—since he enlarged the winery in 2021, and he grew with entry-level wines from purchased wines. This is the first time his wines have been tasted and reviewed by The Wine Advocate, and it was certainly the coup de coeur in this article. The vintage seems to have a big impact in the quality of the wines, and the ones from 2021 were clearly better than the ones from 2020 and 2022.