Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Dão Branco Vinhas Velhas - fieldblend (20)
80% van de blend is Siria, Bical, Encruzado, Cerceal,Malvasia Fina and Arinto | druiven uit eigen wijngaarden 50-120 jaar oude stokken | spontaan vergist in deels staaltank en deels eikenhout | diepe pure witte wijn met een natuurlijk en fijn reductief randje | volle aanzet | vettig | venkel | gember | floraal | zilt | rijp en spannend | mega wijn!
Antonio Madeira
Antonio die een deel van zijn jeugd doorbrengt in de Franse stad Parijs keert in 2010 terug naar zijn geboortegrond in de Portugeese Dão. Zijn aandacht wordt getrokken door een perceel met 50 jaar oude stokken in de highlands van de Dão. Hij gaat aan de slag met het perceel dat al drie jaar niet bewerkt is en maakt in het najaar van 2011 zijn eerste 'fieldblend' wijn van deze prachtige oude wijngaard vanuit een garage. Hij werkt in de wijngaarden biologisch-dynamisch, vergist met de intentie het pure fruit te pakken uit de druiven en gebruikt minimaal zwavel,
Gestaag ontwikkeld het project zicht maar liefst 23 wijngaarden in zes verschillende dorpen in de Sierra Estrella bergen en is er met de oogst van 2016 een gloednieuwe wijnkelder. Antonio geeft de 'vergeten' Dao Highlands kleur op haar wangen met een serie fantastische wijnen in de geest van de Spaanse 'new-wavers' als Guimaro, Olivier Riviere en Dani Landi.
Review
The 2017 Vinhas Velhas Branco from António Madeira is a brilliant Portuguese white from the sub-region of Serra da Estrela in the foothills of the highest mountain in Dão. An ex-engineer Madeira is French with Portuguese ancestry, and has been making wine organically and biodynamically since his maiden 2011 vintage. This one comes from a field blend of 20 grape varieties up to a century old, cultivated on free-draining granite soils. The striking nose toyed with reduction to brilliant effect, Coche-like in style without the price tag. Walnut, hazelnut, hints of vervain tea and crushed rock soared from the glass with clinical precision. I was instantly hooked. The palate is supremely well balanced with perfect acidity and notes of crushed stone, green olive and a touch of clementine. From the start, this is surfeit with tension and sports incredible length. I must confess it was a revelation and a contender for my value white of the year. 95/100 Neil Martin