Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Cuvee Caco VX Gran Reserva - Souson & Co. (18)
Souson, Caiño Longo, Caiño da Terra, Carabuneira, Mencia en meer | fieldblend van twee kleine percelen afkomstig in de Avia vallei | meer dan 10 oude rassen gezamenlijk geoogst en vergist tot wijn | diepe zuren | donkere kleur | rijping voor 20 maanden op (nieuw) 500 liter Frans en Amerikaans eikenhout | de Gran Reserva van Ribeiro!
Coto de Gomariz
Dit wijnhuis word gezien als een van de meest toonaangevende van de regio Galicië. Ze hebben veel werk gedaan voor het herstellen van de vallei waar zij in gelegen zijn bij de Gomariz abdij. Door de ligging, focus op inheemse druivenrassen en de zeer bijzondere ondergrond kunnen zij ontzettend sterke en bijzondere wijnen maken. Voor wit Treixadura en rood de pittige druif Sousón de baas. De witte wijnen zijn aromatisch met een beetje ondersteuning van eikenhout, daar het rood stoer en intens uitpakt met een tikje klassiek.
Review
The 2009 VX Cuvee Caco is a blend of 50% Souson, Caino Longo, Caino da Terra, Carabuneira and Mencia, aged for 20 months in new 300-liter oak barrels (85% French). The nose is a little oaky at the moment and rather obfuscates the fruit character. The palate is very soft and rounded in the mouth. The oak is seamlessly integrated with pure blackberry, licorice and white pepper towards the Rhone-like finish. It would benefit from another 12 to 18 months in bottle. Drink 2014-2025. Coto de Gomariz occupies 27 hectares of vineyard overlooking the Avia river in the DO of Ribeiro, on steep, granitic and sandy soils. Focusing on indigenous varieties and focused upon low yields, winemakers Ricardo Carreiro and Xose Lois Sebio are moving toward biodynamic tenets. Their wines, in particular the red, epitomize the potential of Spain’s more esoteric grape varieties when they are let loose on conscientious winemakers. Luis Gutierrez 90/100