Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Côte-Rôtie ’Côte Bodin’ - Syrah (20) JMG
Syrah | Lieu-dit 'Côte-Bodin' 0,7ha. | stijle helling met zuidelijke expositie | stokken geplant in 1987 | rijping voor 20% op nieuw hout en 80% op 1,2 en 3 jaar oude vaten voor 22 maanden | chique stijl | donker paars fruit | rijp
JM Gerin
12 hectare tellend domein in het Noorden van de Rhône, midden in het hart van de Côte Rotie in Ampuis, iets ten zuiden van Lyon. Inmiddels de 6e generatie, maar het was pas in 1983 dat Gerin begon in de Côte-Rôtie en het duurde tot 1987 voor de eerste Gerin wijn op de markt kwam. Jean-Michel Gerin's focus lag vanaf het begin op de expressie van de individuele terroirs waardoor hij in 1988 met zijn eerste single vineyard wijn op de markt kwam 'Les Grandes Places' gevolgd door 'La Landonne' in 1996. Het domein wordt tegenwoordig geleid door het dynamische en gepassioneerde echtpaar Gerin en hun twee zonen.
Domaine Jean-Michel Gerin staat voor de heropleving van de Côte Rôtie en Condrieu. De huidige wijnen geven aromatische precisie en een puur mondgevoel. Naast de topcuvées maken ze in Vin de France La Champine Syrah en La Champine Viognier. Beide wijnen hebben een super prijs/kwaliteit verhouding. Het avontuur is nog niet voorbij, nieuwe creaties zijn in de maak. Een prachtdomein om in de gaten te houden.
Review
Sexy aromas of ripe black raspberry, cherry preserves and exotic spices, plus bright mineral and floral overtones that gain strength in the glass. Velvety, pliant and finely textured, offering palate-staining black/blue fruit, spicecake and violet pastille flavors braced by an undercurrent of zesty minerality. Very nicely balanced and polished in character, finishing extremely long, with harmonious tannins, sharp detail and resonating floral and mineral character. 20% new barriques. 94-95/100 Josh Raynolds
The Gerins expect this will be the domaine's first release labeled from Côte Bodin. The vines were planted in 1988-1989, and the family purchased the parcel in 2017. Tasted from barrel, the 2018 Cote Rotie Cote Bodin is incredibly plush and creamy, full-bodied, with deep blackberry flavors and ample length. 91-93/100Joe Czerwinski
Jean-Michel Gerin's sons, Michaël and Alexis, are running the domaine now, presiding over 12 hectares of vineyards in Côte Rôtie. There's a small production of Vins de France (from their own and purchased fruit) and Saint-Joseph (exclusively from purchased fruit). The wines here have been oaky for as long as I can remember, but in vintages when the fruit is naturally ripe and concentrated, they achieve a rich, velvety balance. That's especially evident with the leap in quality from 2016 to 2017 and 2018. According to Michaël, yields are pretty much always 30-32 hectoliters per hectare. "What's important is the concentration of flavor and the quality of the tannins," he said. He described 2017 as "very different from ’16, for keeping a long time." While '16 was "soft, delicate, almost like Burgundy," he said; in 2017, they "had to make a delicate wine from very strong grapes." He made fewer pump-overs to avoid extracting too much tannin, a step that seems to have yielded lovely results. Both the 2017s and 2018s—which will include a new lieu-dit bottling from Côte Bodin—are wines worthy of considerable attention.