Vorig artikel | Toon lijst |
Corton Grand Cru Rouge ’Les Renardes’ - Pinot (13) MM
Pinot Noir | Grand Cru 'Les Renardes' op de Corton heuvel | 64,60 are | stokken 60-65 jaar oud | terroir van klei en kalksteen | deels ontsteeld, deels whole bunch | vergisting in staaltank | rijping voor 16-18 maanden in 228 liter Franse eikenhouten vaten, 70% nieuw | nu prachtig geïntegreerd | kruidig | jam | rokerig | wat aards en animaal | heel gelaagd | zacht | finesse | pit
Michel Mallard
Het domein ligt in Ladoix-Serrigny, de noordelijkste appellation van de Côte de Beaune, zo'n beetje aan de voet van de Corton-heuvel. Het domein bezit zo’n 11 hectare met verschillende appellations in de omgeving van de Corton-heuvel en een kleine wijngaard in de Côtes de Nuits, net over de 'grens' in Corgoloin. Michel heeft oenologie gestudeerd in Bordeaux en na zijn studie ervaring opgedaan in Bordeaux, de Roussillon en Australië. Met zijn kennis en gedrevenheid (hij is ook de wijnmaker van Domaine d’Eugenie in Vosne-Romanée) zorgt Michel voor uitgebalanceerde wijnen. Er is veel respect voor de natuur en het bedrijf werkt vrijwel biologisch. Hij begrijpt dat elke oogst anders is en je hierop moet aanpassen bij het totale proces van groei, pluk, wijn maken en rijping. Zeker als je de expressies van de verschillende terroirs wil laten spreken. De wijnen krijgen een lange rijping mee en worden pas na zo’n 3 jaar op de markt gebracht. Het aandeel nieuw hout is zo’n 70% bij de Grand Cru's, 30-50% bij de 1er Cru's en zo’n 20% bij de andere wijnen. Meestal met een medium toasting. Wijnen om langer weg te leggen
Review
The 2013 Corton Les Renardes Grand Cru has an attractive nose with mulberry, loam, fig jam and damp moss scents. This is well-defined and shows more fruit than others. The palate is medium-bodied with fine tannins, crisp acidity and less rustic than its peers. It is not a complex Corton-Renardes, yet there is acceptable length and freshness with a briny aftertaste.