Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Corton Grand Cru Rouge ’Le Rognet’ - Pinot (21) MM
Pinot Noir | Grand Cru 'Le Rognet' op de Corton heuvel | 1,27 ha | stokken 55-65 jaar oud | terroir van klei, zand en kalksteen | deels ontsteeld, deels whole bunch | vergisting in staaltank | rijping voor 16-18 maanden in 228 liter Franse eikenhouten vaten, 70% nieuw | donker fruit | bessen | viooltjes | stenig | elegant | klassiek | fraaie intensiteit | geen haast, maar kan nu gedronken worden
Michel Mallard
Het domein ligt in Ladoix-Serrigny, de noordelijkste appellation van de Côte de Beaune, zo'n beetje aan de voet van de Corton-heuvel. Het domein bezit zo’n 11 hectare met verschillende appellations in de omgeving van de Corton-heuvel en een kleine wijngaard in de Côtes de Nuits, net over de 'grens' in Corgoloin. Michel heeft oenologie gestudeerd in Bordeaux en na zijn studie ervaring opgedaan in Bordeaux, de Roussillon en Australië. Met zijn kennis en gedrevenheid (hij is ook de wijnmaker van Domaine d’Eugenie in Vosne-Romanée) zorgt Michel voor uitgebalanceerde wijnen. Er is veel respect voor de natuur en het bedrijf werkt vrijwel biologisch. Hij begrijpt dat elke oogst anders is en je hierop moet aanpassen bij het totale proces van groei, pluk, wijn maken en rijping. Zeker als je de expressies van de verschillende terroirs wil laten spreken. De wijnen krijgen een lange rijping mee en worden pas na zo’n 3 jaar op de markt gebracht. Het aandeel nieuw hout is zo’n 70% bij de Grand Cru's, 30-50% bij de 1er Cru's en zo’n 20% bij de andere wijnen. Meestal met een medium toasting. Wijnen om langer weg te leggen.
Review
The 2021 Corton Le Rognet Grand Cru, which contains 70% whole clusters, has a very backward bouquet at the moment. It unfurls gradually with dark cherries, hints of cassis and crushed stone aromas. The palate is medium-bodied with fine-grain tannins and lovely balance. The most cohesion appears towards the finish, which has a little more persistence. Very classic in style, I think this will age with style in bottle. 93-95 Neal Martin