Toon lijst | Volgend artikel |
Coastal Cinsault - Cinsault (22)
Cinsault | selectie van 5 dryland bush vines wijngaarden in Simonsberg-Paarl, Swartland, Wellington, Darling, Stellenbosch | aangeplant tussen 1972 en 2000 | 24 uur koude inweking | vergisting voornamelijk in staaltank en betonnen tank met punch downs | tussen 0-30% steeltjes, afhankelijk van vintage en wijngaard | een klein deel whole bunch | malo en rijping in gebruikte barriques, foudre en betonnen ei voor 12 maanden | energiek | framboos | kers | gedroogde rozen | crunchy | iets kruidig | licht peper | puur | wat grip | speels en levendig
For this vintage we picked the Wellington and Paarl vineyards in 3 and 2 times. This way we can harvest for an acid component, middle and ripe component. And each picking is in a different vessel/format. The acid harvest preferably goes into foudre/concrete and riper components into smaller 300 liter seasoned barrels.
CINSAULT 46%
Bush-vines planted in 2000 facing West on the rolling hills between the Paardeberg and Hawequas mnts. W.O. Wellington
CINSAULT 17%
Bush-vines planted in 1993 facing North West on the slopes of the Simonsberg Mnt. W.O Simonsberg Paarl
CINSAULT 15%
Bush-vines planted in 1978 in decomposed granite W.O. Darling
CINSAULT 14%
Bush-vines planted in 1986 in deep red Malmesbury shales W.O. Swartland
CINSAULT 8%
Bush-vines planted in 1972 on the slopes of the Bottlary Hills W.O. Stellenbosch
Natte Valleij Wines
Tip van de dames van Parlotte in Amsterdam. Het proeven waard, en ze hadden gelijk. In de woorden van Tim Atkin MW: "er zijn maar weinig die zo veel doen aan de wederopstanding van Cinsault". Alex zijn line-up van Cinsaults is indrukwekkend en nodig tegelijkertijd. Hier houden wij ook wel van. Alex grapt over zijn Cinsault als "the poor mans Pinot" maar zijn wijnen zijn alles behalve gewoontjes. Ze hebben een eigen karakter die het podium verdienen.
Review
Coastal is Alex Milner's value-for-money Cinsault, the wine that "pays the bills", as he puts it. Combining parcels from Darling, Simonsberg-Paarl, the Swartland and Wellington, planted on shale and decomposed granite soils, it's sappy and fresh, with bramble, raspberry and cherry stone flavours, good structure and a nip of tannin. 2023-27 Tim Atkin MW 92/100