Toon lijst | Volgend artikel |
Chi W.O. Elgin - Riesling (24)
Riesling | W.O Elgin | 60% komt van Casey's Ridge Vineyarde in Elgin, met stenige, rode leisteen en leem terroir & 40% van De Bos Vineyards, in Hemel & Aarde, met schalie en zandsteen | beide aangeplant in 2011 | hand geoogst en hand gesorteerd | vergisting en rijping voor 2/3 maanden in staaltank | 11,5 g/l restsuiker | 11% alcohol | 8,5 g/l zuren | limoen | appel | witte bloemen | gember | honing | compact en fris | uitstekende balans | mosel style | "2024 is sunshine in a glass"
The story: Chi means “life force” and Chi stands for CHIUTA (an African rain god). Situated in the fertile Elgin valley, the picturesque vineyard site inspired the creation of this crisp, handcrafted Riesling.
Jessica Saurwein
De reputatie van haar familienaam draait bijna letterlijk om ‘zure wijn’ maar dan gaan we wel heel ver terug in de tijd. Tegenwoordig is de naam een garantie voor uitstekende wijnen uit Zuid-Afrika.
In een korte tijd werkt ze zich naar de top van de West-Kaap met een hele fijne Riesling en twee prachtige Pinots. Dankzij een goede samenwerking met bevriende wijnboeren kan er gewerkt worden met een hoge kwaliteit druiven afkomstig van unieke terroirs. Op haar reeds aangeschafte eigen Waterval Farm in Stanford werkt ze met haar man aan een regeneratieve farm en zijn ze volop bezig met het aanplanten van hun eigen wijngaard met Pinot Noir.
De laatste jaren scoren de wijnen steeds beter en bevestigen die de goede weg die Jessica is ingeslagen. Voorbeeldige wijnen met flair en elegantie. De klasse van Pinot uit Zuid-Afrika straalt er vanaf!
Review
2024: For the first time, 40% of grapes were sourced from Hemel-en-Aarde Valley in addition to 60% from Elgin as has been the case in the past. Hints of jasmine, pear, lime and green apple on the nose. Good fruit concentration, driving acidity and a pithy finish. Lovely balance and vibrancy without being too insubstantial. 93/100 Christian Eedes, Winemag
The most striking character of the 2022 vintage of Chi Riesling from Jessica Saurwein is it’s mid-palate weight. As with the previous vintage, 60% of the grapes from Vrede en Lust’s Casey’s Ridge property and 40% from Paul Cluver, winemaking involving spontaneous fermentation and three months of maturation in stainless steel tank.Analysis is revealing in that the wine has a residual sugar of 11.5g/l to go with an alcohol of 11.5% and a total acidity of 7.2g/l. The nose shows floral perfume before lime, green apple, ginger and other spice. The palate, meanwhile, has dense fruit matched by incisive freshness – the texture is quite creamy thanks to that RS but there’s no shortage of refreshment factor. - 92/100 points, Christian Eedes, Winemag.com