Toon lijst | Volgend artikel |
Casta Diva Blanco Cosecha Dorada - Moscatel Romano &co. (22)
Moscatel Romano | wijngaarden in de Valle de Jalón | rode klei met kalkbodem | 400 meter hoog | 40 jaar oude stokken | gisting en rijping in rvs | aromatisch | fijne bitters |
Gutiérrez de la Vega
Fantastische aanwinst in 2018! Een bijzonder verhaal uit Alicante. De enige producent in Alicante die wijn nog op de ouderwetse methode wijn maakt. Volgens Felipé Gutierrez de la Vega was Alicante ooit het toonaangevende gebied om zoete wijnen (Fondillón) in Europa (omstreeks 1850). Dit waren onversterkte wijnen met natuurlijk alcohol van richting de 15%. Hij komt niet helemaal op één lijn met de Alicante D.O en besluit in 2010 in samenspraak met zijn dochter Violetta de D.O te verlaten.Violetta is Frankrijk getraind (Sauternes, Ch D'Yquem) en besluit in de laatste jaren de gisting niet te onderbreken door het gebruik van sulfiet maar door de wijnen licht te versterken met alcohol. De droge zomers van de afgelopen jaren zorgen voor een verlies in oogstvolume van wel 25%. Alle druiven worden hier (Monstrell en Moscatell) overrijp geplukt zodat ze aan de druivenstokken in kunnen drogen, een risico dat in droge jaren tot extreem kleine oogsten kan leiden.
Review
They changed the dry Moscatel 2019 Casta Diva Cosecha Dorada to be more terroir-driven than variety-driven, selecting the plots they think best fit this idea and adding 10% other white grapes from the Mariana Alta zone to give it more juiciness and lightness. They are thinking of going even a bit further with this idea in future vintages. This is bottled unoaked after some time in stainless steel. It's a little less varietal and more about the place, still recognizable and aromatic, quite light but with a little more volume with some floral notes and a bitter twist in the finish. 15,000 bottles produced. It was bottled in July 2020. 91/100 Luis Gutiérrez
Gutiérrez de la Vega is better known by their sweet whites from Moscatel grapes, but the second generation, Violeta Gutiérrez de la Vega, is pushing for the reds, especially those produced with the Giró grape, a local variety that has for too long been confused with Garnacha. They met some young growers from the region in 2017 and, together with the Alicante University, are conducting a deeper study of the variety and its soils. They work 10 hectares of vineyards and would like to have more, but as it's a very touristy area, the price of the land is exorbitant. Average production is 40,000 bottles per year. They consider 2017 to 2019 cooler years, each with its idiosyncrasies.