Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Camiño Real - Mencia&co. (21)
80% Mencía & 20% 'tutti frutti' (Brancellao, Caiño, Merenzao, e.a.) | Camiño Real = koninklijke weg | gelegen tussen Doade en Castro Candelas, een route voor koningen met paarden | Amandi regio | mix van ligging en terroir (voornamelijk leisteen) | 50+ jaar oude stokken | 60% whole bunch | vergisting in groot gebruikt Frans eiken | rijping in 500 en 5000 liter groot gebruikt Frans eiken voor 10 tot 12 maanden | floraal | vlezig | meer spice en vulling | olijven | lavendel | brede zuren | fijne structuur
In 2016 zijn de wijngaarden van Pedro getrofen door een flinke hagelbui. Hij heeft besloten om in 2016 één wijn op de markt te brengen waar hij de overbleven Mencia druiven gebruikt van alle vijf de Finca's en de druiven voor de basis wijn. Vanaf 2016 elk jaar gemaakt en Camiño Real genoemd.
Guímaro
Na twintig jaar hard werken heeft Pedro een prachtig domein gecreëerd dat klaar is voor de toekomst. Het bezoek aan de wijngaarden is indrukwekkend! Wat een helden werk wordt hier verricht om het mogelijk te maken deze unieke wijnen te bottelen! Zo steil en dus alles met hand! Er is geen enkele twijfel over de succesvolle toekomst van Guímaro, mede doordat Gutiérrez van Parker al meerdere malen de Finca Capeliños als beste wijn van Galicië heeft uitgeroepen! All time favourite!
Review
The 2021 Camiño Real has a primary and ripe nose, despite the moderate 12.5% alcohol, but a structured and balanced palate, showcasing the old vines from Amandi, combining orientations, altitudes and soils. It's 80% Mencía and the rest local grapes, Brancellao, Merenzao, Sousón, Caíño… It fermented with some 60% full clusters and the rest uncrushed grapes with 45 days of maceration, and it matured in a combination of 500-liter oak barrels and 5,000-liter oak vats for 10 to 12 months. There's something ethereal about it, medium-bodied with very fine tannins, a constant across vintages, more elegant than powerful. 30,000 bottles. It was bottled in August 2022. 94/100 Luis Gutiérrez
Guímaro doesn't stop experimenting; they showed me three new wines this year, and they are testing granite eggs and doing some trials with fortified wines with the help of Niepoort. They have 16 hectares of vineyards and control a further 26 across Ribeira Sacra. They produce around 200,000 bottles, divided in 11 different labels. I tasted wines mostly from 2021 and 2022. 2021 could be considered a classical vintage; it was harvested between the 13th of September and 10th of October, the dates that were normal 15 or 20 years ago. Yields were good but the weather was challenging, with constant rain and cooler temperatures. The wines have a very fresh profile. 2022 was very warm in other regions, but they consider it very good for them, with the harvest taking place between the 13th of September and third of October. They had enough rain, the weather was not as extreme as in other regions and they achieved wines with a lot of freshness but with more structure than in 2021.