Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Barolo ’Bussia Dardi le Rose’ - Nebbiolo (20)
Nebbiolo | Cru 'Bussia' | sub-Cru 'Dardi le Rose | 6ha wijngaard | Santa Agatha marl | stokken geplant in 1970 - 1985 | gisting en rijping voor 24-28 maanden in groot hout | enorme potentie | redelijk lichte extractie | verfijnde Barolo | diep | salie | kruidnagel | weelderig en sjiek | prachtig aromatisch | decanteren(!)
Colla
Een super fijn huis gebouwd op de ‘legacy’ van Beppe Colla verdeeld over vier bijzondere percelen in de Langhe regio. Het werk in de wijngaard is biologisch met biodynamisch invloed. En dat gaat zeer voorspoedig aangezien de druivenstokken bij elkaar staan op de vier verschillende percelen. Het idee van Beppe Colla is het creëren van een landgoed waar naast druivenstokken ook plek is voor diversiteit.
Er is de wijngaard Cascine Drago gelegen tussen Barbaresco en Barolo in San Rocco Seno d'Elvio di Alba. In de Bricco del Drago wijngaarden vinden we naast Nebbiolo, Dolcetto en Barbera ook Riesling en Pinot Noir. Dan is er Tenuta Roncaglie met een waanzinnig goed perceel in de top MGA Roncaglie in Barbaresco. Roncaglie betekend in het Latijns iets van “steile weg”. Het perceel van 13 ha is voor 8 ha beplant met Nebbiolo op het befaamde Santa Agatha Mergel van de Langhe. En dan uit de befaamde maar ook immens grote Bussia cru (300+ha) een prachtig Barolo uit de sub-cru Dardi le Rose (tussen Romirasco en Cicala in van Aldo Conterno ingelegen). Sinds 1961 maakte Beppe Colla hier een Barolo van de 6 ha (in totaal 8ha groot) en was de eerste in de regio om een sub-cru te vermelden.
Review
The 2020 Barolo Bussia Dardi Le Rose is complex, layered and deeply-pitched, as wines from this site tend to be. Cloves, sage, rosemary, lavender, dried leaves and mocha lend notable aromatic nuance as the 2020 starts to open in the glass. Readers will find a Barolo of real nuance and complexity. There's not a lot of immediacy here, so readers will have to be patient. The Colla family crafted an exquisite Barolo of the highest level in this somewhat uneven vintage. 95/100 - Antonio Galloni on September 2024
Poderi Colla is one of Piedmont’s under-the-radar jewel estates. The Colla family farms an extensive range of vineyards, including core holdings in Barbaresco and Barolo. In recent years, the Collas have introduced a Riserva series. Those wines can be quite good, but I often prefer the non-Riservas for their greater translucence. Farming and winemaking remain very much rooted in the tenets of classicism. Readers looking for traditionally made wines that are still pretty affordable will want to spend some time checking out this range.