Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Barolo ’Bussia Dardi le Rose’ - Nebbiolo (19)
Nebbiolo | Cru 'Bussia' | sub-Cru 'Dardi le Rose' | 6ha wijngaard | Santa Agatha mergel bodem | stokken geplant in 1970 - 1985 | gisting en rijping voor 24-28 maanden in groot hout | mooi potentie | aards | zoetzure kersen | rozenblad | ronde zuren | vulling | kruidnagel | rijpe lengte | doet het heerlijk nu
Colla
Een super fijn huis gebouwd op de ‘legacy’ van Beppe Colla verdeeld over vier bijzondere percelen in de Langhe regio. Het werk in de wijngaard is biologisch met biodynamisch invloed. En dat gaat zeer voorspoedig aangezien de druivenstokken bij elkaar staan op de vier verschillende percelen. Het idee van Beppe Colla is het creëren van een landgoed waar naast druivenstokken ook plek is voor diversiteit.
Er is de wijngaard Cascine Drago gelegen tussen Barbaresco en Barolo in San Rocco Seno d'Elvio di Alba. In de Bricco del Drago wijngaarden vinden we naast Nebbiolo, Dolcetto en Barbera ook Riesling en Pinot Noir. Dan is er Tenuta Roncaglie met een waanzinnig goed perceel in de top MGA Roncaglie in Barbaresco. Roncaglie betekend in het Latijns iets van “steile weg”. Het perceel van 13 ha is voor 8 ha beplant met Nebbiolo op het befaamde Santa Agatha Mergel van de Langhe. En dan uit de befaamde maar ook immens grote Bussia cru (300+ha) een prachtig Barolo uit de sub-cru Dardi la Rose (tussen Romirasco en Cicala in van Aldo Conterno ingelegen). Sinds 1961 maakte Beppe Colla hier een Barolo van de 6 ha (in totaal 8ha groot) en was de eerste in de regio om een sub-cru te vermelden.
Review
The 2019 Barolo Bussia Dardi Le Rose is an exotic beauty that very much captures all of the nuances of this site. Sweet floral and savory notes open first. Layered and also quite potent, the 2019 has a ton to offer, but it also needs time to come around. Graphite, rose petal, mint, sage and sweet pipe tobacco extend the finish, with veins of tannin that wrap it all together. Superb. 95/100 Antonio Galloni
Poderi Colla is one of the sleeping giants in Piedmont. The wines are consistently outstanding, or better, yet remain largely undiscovered. For now, the wines remain quite accessible, which is great news for those who enjoy classically built wines. This year’s releases are especially fine. Readers will note the addition of two new Riservas. So far, I am not fully convinced these are materially better or more complex than the non-Riserva wines, but that is a pretty small point at this level. It’s great to see one of Piedmont’s historic families doing so well.