Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Barbera d’Alba - Barbera (22) L
Barbera | selectie van een wijngaard in Monforte d'Alba | whole bunch vergist in cement | rijping op eikhouten vaten en staaltank | Een pure diepe smaak | crunchy rood cassis fruit | zwarte peper | zachte tannine's | velvet | Barbera gemaakt als een Pinot Noir uit Vosne-Romanée.
Lalù (Lara Rocchetti & Luisa Sala)
Zonder twijfel de meest dynamische nieuwe vondst uit Barolo! Twee dames die menig wijn-hart op hol doet slaan. Het avontuur start medio 2014 en zijn non-stop aan het werk voor de toekomst. Er is ervaring opgedaan in zowel binnen- als buitenland en dat werpt haar vruchten af. Alles wat ze doen is volledig op basis van hun ervaring en besluit. Er word hier en daar iets geëxperimenteerd maar bovenal biologisch en uiterst nauwkeurig gewerkt. Vooral de druiven krijgen extra aandacht. Geen kneuzingen of geplette druiven. Zwaartekracht word hier goed benut. Geen punchdowns, wel een subtiele pump-over of 3 en voor de Barolo een submerged cap principe. Hier kunnen we nog veel van verwachten in de toekomst. Benvenute signore!
Review
From one of Monforte d’Alba ‘s prime Barbera zones, San Sebastiano sulla strada per Monchiero, one (careful) owner of 12 year old vines that in their vintage yielded 22 quintali/15 hectolitre of must, circa 2000 bottles! Harvested on 29 Sept & giving a Barbera d’Alba of 13.92% abv, the fruit was whole-bunch fermented in cement, albeit with the central stalk surgically removed. Spontaneous, wild yeast ferment, & malo, then transferred into botte for 3 months, before being racked into stainless-steel & 70% in three-year old French Chassin tonneaux prior to a summer 2020 bottling. Tell-tale Monforte purple black, the nose is exhilarating with explosive violet, blackberry coulis notes. Gorgeous, there’s a space dust freshness to this spherical wine, rich in colour & personality, yet so fresh, alive & weightless. Direi quasi perfetto! Very much Lalù’s offspring, lovingly raised!