Vorig artikel | Toon lijst |
Arenisca Toro Parcela ’los Pilones’ - Tinto de Toro
95% Tinto de Toro (Tempranillo) met 5% Moscatel, Malvasia, Verdejo & Palomino | field blend | wijngaard 'Paraje Los Pilones' | bodem van zandsteen | trossen zijn ontsteeld en voor 50% vergist in een open houten vat en 50% op staaltank | na 20 dagen heel zachtjes geperst, voornamelijk 'free run juice' | 11 maanden rijping op Frans eikenhout van 3 tot 8 jaar oud | krachtige wijn | braam | spicey | vulling | zoete tannine
Deze wijn is gemaakt in Rueda en mag daarom de appellatie Toro niet dragen. Toro geeft voornamelijk rijpe volle wijn, Manuel heeft redelijk vroeg geplukt op zoek naar frisheid.
Isaac Cantalapiedra
De familie Cantalapiedra bezit ongeveer 20 hectare in het gebied la Seca, op 750 meter hoogte en ten hoogte van Madrid. Manuel maakt deel uit van de huidige generatie en heeft een duidelijke visie; rijpere stijl Verdejo van biologische druiven. Daarnaast hebben ze drie single vineyards genaamd: 'Chivitero', 'Los Picones' en 'La Otea' en sinds kort is hij ook begonnen met een project in Toro waar hij met de inheemse druif Tinto de Toro een hele fraaie rode wijn maakt. Inmiddels is de hele serie in ons assortiment en bijna niet meer weg te denken in de topgastronomie.
Review
The entry-level red 2020 Arenisca comes from vineyards in Toro on sandy soils with a limestone mother rock. It fermented destemmed in open-top tanks with indigenous yeasts and matured in used French oak barrels of different sizes. In Toro, 2020 was quite healthy (especially compared with Rueda), and they got good yields, higher than in 2019 and the wine is more fluid despite being powerful. The wine achieved 14.9% alcohol and has good freshness and acidity. There's power and rusticity, the Toro character, but there's also freshness and a certain elegance, with a profile quite different from the wines from nowadays in the zone. In 2020, he destemmed everything and did a soft vinification, an infusion, a short-ish maceration to avoid excessive extraction. The oak is neatly integrated, and the wine is aromatic and expressive, very pleasant to drink. 12,300 bottles produced. It was bottled in August 2021. 92+ Luis Gutiérrez
The Cantalapiedra family is in the heart of Rueda, in the village of La Seca, but like many small producers, they sell their wines with the wider Vino de la Tierra de Castilla y León appellation despite the fact that they are textbook whites from Rueda. They started bottling their own wine in 2014, as before they sold all their grapes. They now produce wines from a great part of their 21 hectares of vineyards, worked organically for over 15 years already, and they still sell the rest of the grapes to other wineries in the region, something that they stopped in 2022. They have bought some more vineyards of ancient ungrafted vines in Alcazarén, Hornillos de Eresma and Toro, where they also purchase some grapes. They produce 95,000 bottles per year.