Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
A Graña - Albariño (23)
Albariño | 'A Graña' wijngaard in het dorp Sanxenxo in Adina regio | zelfde wijngaard als Xesteiriña van Dominguez | unieke wijngaard/terroir in Salnés, met voornamelijk granodioriet* in de grond en een andere, dunne toplaag met veel organisch materiaal | stokken tussen 15-35 jaar oud | traditionele pergola's | vergisting en rijping voor 9 maanden in één 800-liter kastanjehouten vat (2016) en één 500-liter staaltank, op de lie | subtiel fruit | appel | zeer stenig | helder en intens | citroen | citroenschil | zoutje | fraaie zuren | 1256 flessen
*Graniet bevat voornamelijk kaliumveldspaat en heeft een laag percentage donkere ijzer- en magnesiummineralen. Granodioriet daarentegen bevat meer plagioklaas (calcium en natrium) veldspaat dan kaliumveldspaat en heeft meer donkere mineralen. Het is dus donkerder van kleur dan graniet.
Naclares y Prieto
Niet een uitbreiding die we nodig hadden, maar wel heel graag wilden hebben! Alberto Nanclares en Silvia Prieto maken transparante, door de Atlantische Oceaan beïnvloede wijnen, voornamelijk met Albariño van oude wijnstokken rond het dorp Cambados. Door gebruik te maken van biologische landbouwmethoden en een ingetogen hand in de kelder, hebben de twee iets heel zeldzaams voor elkaar gekregen. Ze vertolken als geen ander het terroir naar hun wijnen. Alberto en Silvia bezitten momenteel zo'n 2 hectare Albariño in Val do Salnés, allemaal in de traditionele Pergola-stijl en verdeeld in 13 kleine percelen. Ze werken ook samen met bevriende druiventelers. Overige Albariño komt van nog 33 verschillende plots, van 16 verschillende telers. En de rode Caíño, Mencía, Espadeiro en Loureiro van 1 hectare totaal, verdeeld over 14 plots en 9 telers.
Review
The 2022 A Graña, from the Xesteiriña Vineyard, keeps the balance and poise in a warmer and drier year through an early harvest when they managed to keep moderate alcohol and very good acidity. It feels as good as the 2021, with strong stony minerality and a salty twist in the finish. 94/100 Luis Gutiérrez
The 2021 A Graña, a joint venture between the owner of the vineyard, José Manuel Domínguez and Adrián Guerra, who make Xesteiriña from that same vineyard. They get some 1,500 kilos of grapes from the vineyard, which they have been using since 2016 when they used a new chestnut barrel. They have used the same barrel every year, so the influence is less and less. This is a wine of great regularity. They tend to harvest earlier rather than later, and the wine has moderate alcohol and notable acidity and freshness. 94/100 Luis Gutiérrez