Vorig artikel | Toon lijst |
5L Ried Kellerberg - Riesling (16)
Riesling | terras wijngaard uit 1289 | zeer hoog gelegen en steil | absolute top wijngaard | puur urgestein | expositie op het zuid-oosten | vergist en gerijpt op foeder | zeer geconcentreerd | rijp geel fruit | grote riesling | Smaragd niveau | beperkt
Pichler-Krutzler
Elisabeth Pichler, afkomstig uit Wachau en Erich Krutzler uit Zuid-Burgenland starten samen in 2006, nadat zij in het huwelijksbootje zijn gestapt in 2005, een wijngoed in het dorp Oberloiben. Een gebied wat bekend staat om hun Grüner Veltliner en Riesling. Genesteld langs de rivier de Donau werken met respect voor de natuur.
Elke wijn die zij maken is een natuurlijke weerspiegeling van het Terroir van deze regio, voor mij persoonlijk ook een van de eerste eigenschappen die een wijn moet hebben. Daarnaast vind er minimale interventie plaats in de kelder, geen toevoegingen van gistculturen en enzymen. Dit zorgt voor een prachtig eindresultaat, pure, onvervalste wijnen, met een hoge inzetbaarheid in de topgastronomie, die een weerspiegeling geven van het prachtige gebied waarin Pichler Krutzler zich bevindt.
Pichler-Kruzler behoord tot de top van Oostenrijk, maar de termen “Federspiel en “Smaragd” staan niet op de etiketten. Dit komt omdat ze een aantal keuzes hebben gemaakt. Ze bottelen een rode wijn uit de familiewijngaard uit Zuid-Burgenland en bottelen een ook wijn uit de regio Krems, uit de Pfaffenberg wijngaard.
Review
The 2016 Dürnsteiner Riesling Ried Kellerberg has a deep, concentrated and aromatic bouquet of perfectly ripe and stewed stone fruits (peaches, apricots), green paprika, apples, pears and herbs along with dusty, flinty notes of crushed stones. Full-bodied, round and elegant, this is a perfectly balanced and gorgeously aromatic Kellerberg with lush fruit, delicate acidity, very fine tannins and stimulating salinity on the pure and refined finish. Its silky texture, charming roundness and driving mineral vitality combine the best of two worlds: loess and Pannonian climate with gneiss and continental climate. The 2016 possesses great finesse and aging potential. Tasted a few days after the bottling in August 2017. Compared to the Loibenberg, the Kellerberg is still more angular and tensioned, and it needs some years to find its finesse. Both are terrific Rieslings. 95+/100 David Schildknecht