Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
3L Barbaresco ’Roncaglie’ - Nebbiolo (18)
Nebbiolo | Roncaglie, één van de beste wijngaarden voor Barbaresco | oudste stokken uit 1970 | hand geoogst en ontstemd | 12-15 dagen op de schillen | rijping op eikenhout voor 12-14 maanden | schoon | delicaat | rozenblad | iets specerij | tabak | kersen | iets rustiek | precies en verfijnd | elegantie | goede zuren | zeker decanteren (2 uur)
Colla
Een super fijn huis gebouwd op de ‘legacy’ van Beppe Colla verdeeld over vier bijzondere percelen in de Langhe regio. Het werk in de wijngaard is biologisch met biodynamisch invloed. En dat gaat zeer voorspoedig aangezien de druivenstokken bij elkaar staan op de vier verschillende percelen. Het idee van Beppe Colla is het creëren van een landgoed waar naast druivenstokken ook plek is voor diversiteit.
Er is de wijngaard Cascine Drago gelegen tussen Barbaresco en Barolo in San Rocco Seno d'Elvio di Alba. In de Bricco del Drago wijngaarden vinden we naast Nebbiolo, Dolcetto en Barbera ook Riesling en Pinot Noir. Dan is er Tenuta Roncaglie met een waanzinnig goed perceel in de top MGA Roncaglie in Barbaresco. Roncaglie betekend in het Latijns iets van “steile weg”. Het perceel van 13 ha is voor 8 ha beplant met Nebbiolo op het befaamde Santa Agatha Mergel van de Langhe. En dan uit de befaamde maar ook immens grote Bussia cru (300+ha) een prachtig Barolo uit de sub-cru Dardi la Rose (tussen Romirasco en Cicala in van Aldo Conterno ingelegen). Sinds 1961 maakte Beppe Colla hier een Barolo van de 6 ha (in totaal 8ha groot) en was de eerste in de regio om een sub-cru te vermelden.
Review
The Colla family's 2018 Barbaresco Roncaglie packs quite a punch in its deceptively medium-bodied frame. A burst of cedar, sweet pipe tobacco, herbs and dried cherry fruit makes a great first impression. The 2018 is going to need a few years to soften. It is unusually firm today, and yet full of promise for the future. All this needs is a bit of patience. 93+/100 - Antonio Galloni on September 2021
I find it hard to believe, but Poderi Colla remains one of the under the radar gems in Piedmont. Specifically, the Barbaresco (and Barolo, too) is consistently outstanding. The house style is traditionally leaning, but with a modern expression of fruit and no rustic or hard edges.