Vorig artikel | Toon lijst |
1/2 fles Vin Santo - Sangiovese
Sangiovese | druiven ingedroogd | gisting in kleine acacia vaatjes | staan in de bakkerij te rijpen voor 2-3 jaar | daarna in een foudre om te blenden | solera gerijpt vanaf 2006 | na 10 jaar voor het eerst gebotteld | intens zoet | 340 gram restsuiker | uniek | ingedroogd fruit | rozijnen | walnoten | prachtig zoet
Deze Vin Santo is gemaakt met als inspiratie Occhio di Pernice van Avignonesi, de favoriete zoete wijn van Peter Pastan, een van de compagnons van Sashi.
Piedrasassi
Piedrasassi is het privé-project van de familie van Sashi Moorman. Dé Sashi die samen met Rajatt Parr waanzinnige wijnen maakt in Santa Rita Hills en in de Eola-Amity Hills. Dit project is gevestigd in Lompoc en samen met Melissa, zijn vrouw, is Sashi gestart in 2003. Het uitgangspunt is om verfijnde 'cool-climate' Syrah te maken van verschillende wijngaarden. Die liggen in Ballard Canyon, Santa Rita Hills en Arroyo Grande Vallley. De druiven worden vergeleken met de andere producenten in de buurt wat eerder geoogst om zuren te houden en het alcohol te beperken. Daarnaast helpt het koele microklimaat van van Santa Barbara County mee om de stijl Syrah te maken die geliefd is door Sashi. Het wijnmaken is hetzelfde als bij Domaine de la Côte, dus vergisting in open betonnen vaten met een deel van de steeltjes. Rijping gebeurt op gebruikte 500 liter vaten. Alleen bij het bottelen wordt er een kleine hoeveelhied sulfiet toegevoegd.
Review
I tasted the NV Vin Santo just before it was due to be bottled. This is an unusual, solera-style wine that includes ten vintages so far, inspired by Vin Santos made from Sangiovese in Italy. It was fermented in half-barrels made of acacia wood, clarified and then racked to foudre. The grapes were dried in small baskets for three to four months before a long process of maceration and pressing over about three days. Medium tawny colored, it has a nose of walnut, yellow raisins, old leather, bitter chocolate, saline, graphite and dried fruits at the core. Medium to full-bodied, it's full sweetness is tempered by phenolic texture and just enough acidity, with pretty earthy/mineral character in the mouth and lots of spiciness, finishing long. This contains 340 grams per liter of residual sugar. 90-92/100 Erin Brooks