Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
1/2 fles La Diva Vendimia Tardia - Moscatel Romano & co.
Moscatel | kalkrijke bodems | 200 meter hoog | gisting in oude 300l vaten | rijping in 225l gebruikt eiken met battonage | intens zoet | heelijk balans | uniek
Gutérrez de la Vega
Fantastische aanwinst in 2018! Een bijzonder verhaal uit Alicante. De enige producent in Alicante die wijn nog op de ouderwetse methode wijn maakt. Volgens Felipé Gutierrez de la Vega was Alicante ooit het toonaangevende gebied om zoete wijnen (Fondillón) in Europa (omstreeks 1850). Dit waren onversterkte wijnen met natuurlijk alcohol van richting de 15%. Hij komt niet helemaal op één lijn met de Alicante D.O en besluit in 2010 in samenspraak met zijn dochter Violetta de D.O te verlaten.Violetta is Frankrijk getraind (Sauternes, Ch D'Yquem) en besluit in de laatste jaren de gisting niet te onderbreken door het gebruik van sulfiet maar door de wijnen licht te versterken met alcohol. De droge zomers van de afgelopen jaren zorgen voor een verlies in oogstvolume van wel 25%. Alle druiven worden hier (Monstrell en Moscatell) overrijp geplukt zodat ze aan de druivenstokken in kunnen drogen, een risico dat in droge jaren tot extreem kleine oogsten kan leiden.
Review
A sweet Moscatel produced from late-harvested grapes, the 2017 La Diva has a golden color and a balsamic nose with notes of peppermint and sweet spices complicated by the varietal notes of candied orange and white flowers. The must fermented in 300-liter French oak barrels with indigenous yeasts, and the wine matured in 225-liter barriques for one year, which lent it some light oak aromas and soft tannins. It has 14% alcohol, 7.02 grams of acidity (in tartaric) and 114 grams of residual sugar, but it doesn't feel too sweet, as the sweetness is very much compensated by the acidity and some light tannins. This is an exceptional sweet Mediterranean Moscatel with great balance, complexity and finesse. 2,500 500-milliliter bottles were filled in November 2018. 94+/100 Luis Gutiérrez
Gutiérrez de la Vega is possibly the finest sweet wine producer in Spain. They are based in Jávea, in the heart of Alicante, but they left the appellation of origin after some disagreement on the style of the Fondillón wines. So, they cannot use the word Fondillón or even Alicante on their labels.