Vorig artikel | Toon lijst |
0,5l Sitta Pereiras Dulce - Albariño
Albariño | single vineyard 'Pereiras' 0.4ha | 30+ jaar oude pergola stokken | terroir van graniet met zand en klei | vergisting in staaltank | door kruisstroomfiltratie word de vergisting stopgezet bij 8-9% alcohol | 2000 flesjes (500ml) | exotisch fruit | lekkere balans zoet/zuur | fijne zuren | 80 gr. restsuiker | 8 gr. zuur | 'spätlese albariño'
Attis Bodegas y Viñedos
Robustiano Fariña word 'loco' verklaard door zijn familie als hij in 2000 besluit om geen druiven meer te gaan verkopen. Albariño had weinig aanzien en was een druif voor volume. Toch dacht Robustiano er anders over. Waarom niet zelf wijn gaan maken? Tot 2010 moest hij een plek reserveren om überhaupt wijn te kunnen maken maar sinds 2012 is er een eigen winery. Groot voorbeeld van doorzettingsvermogen! Niet alleen doorzetten is de sleutel tot succes, maar ook lef. Ze produceerden de eerste Albariño die vergist werd in houten vaten. Loco, aldus de critici en pers, maar de cuvée Nana bewijst dat het kan, en andere wineries volgden al snel. Er is zo'n 4 hectare aan eigen wijngaarden, nog zo'n 4 hectare aan gehuurde wijngaarden en ze onderhouden nog wijngaarden van andere boeren.
Ze kiezen voor een biologische aanpak, respect voor de natuur en er gaat veel aandacht uit naar de wijngaarden. Het is een hele natte regio en mede daardoor is het een arbeidsintensieve klus. Er is minimaal sulfiet nodig, enkel om de frisheid te bewaren en oxidatie te voorkomen. Dit alles was onmogelijk zonder de hulp van Frans oenoloog Jean-François Hébrard. Inmiddels is Attis niet meer weg te denken met hun spraakmakende, loepzuivere witte wijnen en hun Atlantische karakter.