Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
0,5L Grain Noble - Petite Arvine, Marsanne, Pinot Gris (MV)
45% Petite Arvine, 45% Ermitage (Marsanne) & 10% Pinot Gris | wijngaard 'Les Claives' | vergisting en rijping voor minimaal 2 jaar in eikenhouten vaten, deels nieuw | tropisch | kaneel | sinaasappel | geconfijt fruit | elegante nectar | finesse | floraal | specerij | iets karamel | deze editie heeft 176 g/l restsuiker en 11,5% alcohol | wanneer er niet genoeg botrytis is worden er jaargangen geblend, dit is een combi van 2019 & 2020
Chappaz
Een prachtige tour door de Alpen brengt mij in het Zwitserse Valais, bij het wijngoed van Marie-Thérèse Chappaz. Deze wijn valt in de categorie “altijd uitverkocht”, des te trotser ben ik dat ik hiervan een kleine allocatie heb kunnen bemachtigen. De 10 hectare grond bestaan uit 2 delen: een deel uit grand cru, stijle granieten hellingen met prachtig uitzicht op de Zwitserse Alpen en aan de andere kant van de river de Rhône, de wijngaarden voor de Pinot Noir. Marie-Thérèse Chappaz werkt al meer dan 30 jaar aan haar wijnproject waarin ze voor wit Petit Arvine, Marsanne, Silvaner, Furmint en Fendant gebruikt en voor rood Syrah, Gamay, Humagne en Coralin. Tijdens de tasting kunnen we alles proeven en wat werd ik daar blij van. Alle wijnen zijn in balans, hebben pure smaken met prachtige zuren en een delicate smaak. Kostbare wijnen, maar eenmaal geproefd ben je fan!
Review
Chappaz's 2019 Grain Noble is a blend of Marsanne Blanche, Petite Arvine and Pinot Gris that was aged for at least two years in oak barrels. The nose of this gold-colored noble sweet wine is still young and fresh, with citrus fruit (oranges), apple jelly and spicy toast as well as tropical fruit and candied lemon aromas, even saline and floral notes on the quite oaky bouquet. On the palate, this is a frisky, finessed and vivacious noble sweet wine with very elegant, concentrated and textured fruit, fine tannins and stimulating bitters on the sweet and intense but always playful finish. There are caramel bitters on the long but still sweet and fruity rather than complex aftertaste. I'd keep this promising beauty for at least 5 or 6 years in the cellar. 11.5% stated alcohol plus 176 grams per liter of residual sugar. 50-centiliter bottles. 95+/100 Stephan Reinhardt